Bir veya birden fazla değer arasında gerçekleşecek olan işlemleri ifade eden simge ya da sözcüklere operatör denir.
Operatörleri farklı başlıklar altında inceleyelim.
Aritmetik Operatörler
Aritmatik operatörler, matematikte bildiğimiz toplama, çıkarma, bölme, çarpma ve mod alma işlemlerini gerçekleştirirken kullandığımız sembollerdir.
Toplama (+)
Örnek : $a + $b
Çıkartma (-)
Örnek : $a – $b
Çarpma (*)
Örnek : $a * $b
Bölme (/)
Örnek : $a / $b
Mod (%)
Örnek : $a % $b
<?php $a = 35; $b = 15; echo $a + $b; // bu kodun ekran çıktısı 50'dir. echo $a - $b; // bu kodun ekran çıktısı 20'dir. echo $a * $b; // bu kodun ekran çıktısı 525'dir. echo $a / $b; // bu kodun ekran çıktısı 2,33'dür. echo $a % $b; // bu kodun ekran çıktısı 5'dir. ?>[blockquote source=”Modül nedir?”]Modül işlemi kısaca mod olarak kullanılan, bir bölme işleminde kalan sayıdır. Örneğin; 35 sayısına 15’e böldüğünüzde bölüm 2 , kalan 5 dir. Buradaki 5 sayısı moddur.[/blockquote]
String (Karakter Katarı) Operatörü
Birden fazla harfi, kelimeyi, cümleyi arka arkaya eklemek için yani birleştirmek için bu nokta (.) operatörünü kullanırız.
<?php $ad = "Fatih"; $soyad = "Çal"; $adsoyad = $ad . $soyad; echo $sonuc; // bu kodun çıktısı FatihÇal'dır. ?>
Atama Operatörü
Atama operatörü eşittir (=) işaretidir. Bu operatörü değişken oluştururken sıkça kullanmıştık. Örnekler için PHP Değişkenleri – 1 adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Arttırma Operatörü
Bu operatörün işareti ++ ‘dır.
<?php $sayi = 10; // $sayi değişkenine 10 değerini atadık. ++$sayi; // $sayi değişkenindeki değeri 1 arttırarak $sayi değişkenine yeni değerini atamış olduk. echo $sayi; // $sayi değişkeninin değerini yani 11 i ekran yazdırdık. // ekran çıktısı 11'dir. ?>
Azaltma Operatörü
Bu operatörün işareti — ‘dır.
<?php $sayi = 10; // $sayi değişkenine 10 değerini atadık. --$sayi; // $sayi değişkenindeki değeri 1 azaltarak $sayi değişkenine yeni değerini atamış olduk. echo $sayi; // $sayi değişkeninin değerini yani 9 u ekran yazdırdık. // ekran çıktısı 9'dir. ?>
Karşılaştırma Operatörleri
Karşılaştırma operatörleri genellikle şart kontrolü yaparken (if vb.) kullanıyoruz. Bu operatörler şunlardır.
Eşittir ( == )
Denktir ( === )
Eşit Değil ( != ya da <> )
Küçüktür ( < )
Büyüktür ( > )
Küçük veya Eşit ( <= )
Büyük veya Eşit ( >= )
<?php $a = 5; $b = 6 ; if($a<$b) // $a sayısı $b sayısından küçük ise if aralığındaki kodu çalıştır. { echo "1. Sayı 2. Sayıdan Küçüktür"; } ?>
Mantıksal Operatörler
veya ( or ya da || )
Örnek : $a || $b (bu kod parçasındaki $a veya $b değerlerinden biri olumlu -true- ise geriye olumlu -true- değeri döner.)
ve ( and ya da && )
Örnek : $a && $b (bu kod parçasındaki $a ve $b değerleri olumlu -true- ise geriye olumlu -true- değeri döner. Eğer iki değişkenden birisi olumsuz olursa geriye olumsuz -false- değeri döner.)
değil ( ! )
Örnek : !a (bu kod parçasındaki $a değerinin olumsuz olup olmadığını kontrol etmek için ! işaretini kullanıyoruz. Eğer $a değeri olumsuz -false- ise geriye olumlu -true- değeri döner.)
Diğer Operatörler
Kaçış Operatörü ( ) : PHP de bazı özel karakterler vardır. Bu karakterler PHP de kullanılan bazı kod parçalarıyla aynıdır. Yorumlayıcı tarafından bu özel karakteri bir string içerisinde kullanmak istediğimizde yorumlayıcının bu karakteri string olarak algılaması için işaretini kullanırız.
<?php $mesaj = "Fatih Çal : "KOD5, bilgi teknolojileri alanında çalışan/okuyan kişilerin bir araya gelip, bloglarını tek bir havuzda birleştirmesiyle oluşmuş bilgi paylaşım platformudur." dedi."; ?>
Hata Bastırmama Operatörü ( @ ) : Yazdığınız kod parçalarını çalıştırdığınız bazı hata uyarıları ile karşılaşırsınız. Hata uyarısı çıkartan kod parçalarının başına @ işareti koyarsanız bu uyarıları gizleyebilirsiniz.
<?php echo $sayi; ?>
Bu tür bir kod yazdığınızda $sayi diye bir değişken tanımlı değil uyarısı ile karşılaşacaksınız. Çünkü $sayi=0; gibi bir tanımlama gerçekleştirmedik. Uyarıyı gizlemek için aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz.
<?php echo @$sayi; ?>