Spring Nedir?
Spring, Java ve .NET için geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir framework’tür.
Spring, modüler ve komple bir framework‘tür. Komple bir framework ile söylemek istediğimiz, örneğin; Hibernate, model katmanıyla ilişkilidir fakat Spring, hem model hem controller hem de view katmanlarını kontrol eden bir framework‘tür. Modüler olması sayesinde de ihtiyacınız olan paket ve sınıfları ekleyerek diğer paketleri kullanmayabilirsiniz.
Aynı zamanda Spring, en basit uygulamadan, çok geniş kitlelere hitap eden üst düzey uygulamalara kadar birçok uygulamayı geliştirebilmeniz için iyi bir alt yapı sağlar.
Spring, POJO modeli ile geliştiriciye kolaylık sağlayan bir framework‘tür. POJO modelini daha sonraki yazılarımızda inceleyeceğiz.
Bu framework ile birlikte J2EE uygulamaları geliştirmek daha basit hale gelmiştir.
Spring Framework‘ün modülleri şekildeki gibidir.
Neden Spring Framework?
Spring Framework‘ün avantajlarını maddeler halinde incelersek;
1- Spring, basit ve sadeleştirilmiş bir API sunarak, birçok açık kaynak ürünün kullanımını ve entegrasyonunu kolaylaştırır.
2- Son yıllarda Java platformunun (Java SE, Java EE) kullanımı, sunmuş olduğu detaylı API’lerden dolayı zorlaşmıştır. Spring, kendi API’lerinin basit kullanımı ile bu sorunu çözmüştür.
3- Spring ile geliştirilen uygulamaların test edilebilirliği daha kolaydır.
4- Spring, kendine has özelliği olan Dependency Injection (bağımlılıkların enjekte edilmesi) metodu ile nesneler arası bağlar, XML yapılandırma dosyaları üzerinden otomatik olarak gerçekleştirilir.
Örneğin; A ve B sınıflarımız olsun. A sınıfı içerisinde B sınıfının bir nesnesi olsun. Yani B sınıfı, A sınıfına bağlanmış oldu. Bu bağımlılık, A sınıfından bir nesne oluştururken Spring tarafından göz önünde bulundurulur. Daha sonra A sınıfından bir nesne oluşturmak istediğimizde Spring, otomatik olarak B sınıfından da bir nesne oluşturarak, A sınıfından oluşturduğu nesneye enjekte eder. Bu örnekte olduğu gibi Spring, Dependency Injection metodu ile bağımlılıkları kullanıcı yerine kontrol eder.
5- Spring, AOP (Aspect Oriented Programming) tarzı program yazılımını destekler. (AOP ile transaction yönetimi, log ve güvenlik gibi modüller merkezi bir yerde toplanarak, programdan bağımsız bir şekilde çağrılabilir.)
6- Spring Framework‘ü, yaklaşık 20 modülden/bileşenden/parçadan oluşur. Tüm modüllerini kullanma zorunluluğu yoktur. Sadece gerekli modüller kullanılarak uygulama geliştirebilir.
Bir sonraki yazımda, bilgisayarınızı Spring Framework ile uygulama geliştirebilecek hale getirebilmeniz için yapmanız gerekenleri anlatacağım.
Bu alanda yazmayı planladığım yazı başlıkları aşağıdaki gibidir.
- Spring Framework İçin Gerekli Ortamın Hazırlanması ->
- İlk Spring Uygulaması
- Spring – Veritabanı Bağlantısı
- Spring – Veritabanı İşlemleri
- Spring – Mapper Kullanımı
- Spring – AJAX Kullanımı
- Spring – Filter Kullanımı
- Spring – Authorization Kullanımı
- Spring – Singleton Sınıf Örneği
- Spring – Quartz Kullanımı
- Spring – Log4j Kullanımı
Aramıza hoşgeldin. Yeni yazıları sabırsızlıkla bekliyorum. 🙂
Hoş bulduk , elimden geldiğince yazmaya çalışacağım bakalım hayırlısı 🙂