PHP

PHP Kodlarını Çalıştır: EasyPhp Kurulumu

easyphp-devserver_70x70Yazacağımı PHP uygulamalarının çalışması için bir HTTP sunucusuna bir de PHP altyapısına ihtiyacımız olduğunu öğrenmiştik. PHP kodlarınızın çalışabilmesi için bu ihtiyaçları, kendi bilgisayarınıza yükleyebilir ya da bir hosting firmasından Linux Hosting (ya da PHP/CGI betiği yüklü Windows hosting) alarak sağlayabilirsiniz.

Belirtmek de fayda var ki PHP en iyi ve en iyi olarak Linux Hosting üzerinde çalışır. Şayet Windows hosting üzerinde çalışacak olursanız kendinizi bazı spesifik hatalara karşı hazırlayın derim! Linux hosting için örneklere Google’dan arama yaparak ulaşabilirsiniz.

Bilgisayarınızı Sunucuya Çevirin

Her zaman için taleplerinizi netleştirmeli ve ihtiyaçlarınızı buna göre belirlemelisiniz. PHP ile geliştireceğiniz bir sistemde en iyi veritabanı çözümü MySQL’i de ayrı olarak yükleyebilirsiniz, isterseniz SQLite veritabanı sistemini de. Bu ortamları isterseniz tek tek kurabilirsiniz ya da size yardımcı olacak paket programlar sayesinde de bunu gerçekleştirebilirsiniz.

EasyPHP Kurulumu

Bu konuda piyasada bulunan en iyi paket programlarından biri olan EasyPHP programından kısaca bahsedip kurulum aşamalarını göstereceğim.

Bağlantıya giderek EasyPHP sitesine girin ve işinize yarayacak olan sürümü indirin. Burada en önemli karar işletim sisteminizin özellikleridir. Ben Windows 8 işletim sistemi üzerinde kurmayı tercih ediyor ve seçimimi yapıyor, programı indiriyorum. (EasyPHP 14.1 VC9)

easyphpprograminiindir

Her zaman programı indirmeden özelliklerini kontrol etmeniz gerekmektedir! EasyPHP’de genellikle son sürümü değil bir önceki sürümü kullanmayı seçiyorum. Çünkü, o sürümler daha bir kararlı oluyor. Yeni sürümler genellikle beta tadında oluyor ve sizi zorlayabilecek bazı sorunlar ile karşılaşabiliyorsunuz.

Örnek olarak resimde de göreceğiniz üzere, EasyPHP 14.1 VC11‘in PHP 5.6‘yı destekliyor. Eğer bu PHP sürümüne ait yeni kodlar ile çalışacaksanız son sürümü kullanmak durumundasınız.

Kurulum

Eğer bazı bölümleri özelleştirmeyeceksiniz kısa bir sürede kurulum gerçekleşiyor.

easyphp1

easyphp2

Programı kurduktan sonra bilgisayarınızın sağ alt köşesinde E simgesini görebilirsiniz. Bu simgeye çift tıklarsanız aşağıdaki resimde bulunan EasyPHP Status ekranını görebilirsiniz. Bu ekranda Apache‘nin yeşil olması gerekiyor. Eğer yeşil ise se artık bilgisayarınızda PHP kodlarınızı yazıp, çalıştırabilirsiniz.

E simgesine fareniz ile sağ tık yaparsanız da yine aşağıdaki resimde gördüğünüz EasyPHP’nin genel ayarlarına ulaşabilirsiniz.

EasyPHP İle Yazılan PHP Kodlarını Çalıştırma

Programı kurdunuz. Bir kod parçası yazdınız ya da yazacaksınız. Peki bu kodu nasıl çalıştıracaksınız.

İlk önce EasyPHP programını çalıştıracaksınız. Daha sonra aşağıdaki resimde gördüğünüz bilgisayarınızdaki local klasörüne girip buraya php dosyalarını atacaksınız.

(C:Program Files (x86)EasyPHP-DevServer-14.1VC9datalocalweb)
Bu yol bilgisayardan bilgisayara değişebilir.

Daha sonra bilgisayarınızda bulunan bir internet tarayıcıyı açarak adres çubuğuna localhost ya da 127.0.0.1 yazıp girin. Karşınıza bu klasöre attığınız dosyalar çıkacaktır. Bu dosyalardan çalışmasını istediğiniz php dosyasına tıklayınca kodların çalıştığını göreceksinizdir.

[alert style=”yellow”]Öntanımlı olarak sunucu üzerinde index.php ilk olarak kontrol edilecek ve çalıştırılacak dosya adı ve uzantısıdır. Bunu değiştirebilir ya da bu şekilde bırakabilirsiniz.[/alert]

localweblocalhost

Bir sonra ki dersimizde artık PHP’yi daha yakından tanıyacak ve kod parçacıkları yazmaya başlayacağız. Bizi takip etmeye devam edin 🙂

Bol kodlu günler.

2 Yorum

Yorum Yap