XCode
XCode, iOS ve MAC uygulamalarını geliştirmemize yarayan bir IDE (integrated development environment)’dir.
XCode’u http://developer.apple.com adresinden yada macintoshumuzdaki AppStore’dan indirebiliriz.
developer.apple.com adresindeki Xcode görüntüsü
AppStore’daki Xcode görüntüsü
XCode hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz, https://developer.apple.com/xcode/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
İlk Uygulamamız
İlk uygulamamızı yazmaya başlamadan önce, sizlere interface ve implementation dosyalarından bahsetmek istiyorum. Objective C üzerinde bir class oluşturduğumuz zaman bize .h ve .m uzantılı iki tane dosya oluşturur. Bunlardan .h uzantılı olan dosyamız, interface dosyamızdır. .m uzantılı dosyamızda implementation‘ı yaptığımız dosyamızdır.
Yani .h dosyasına boş metodlarımızı, değişkenlerimizi, protokollerimizi vs. tanımlayacağız. .m dosyasına da implementation yapacağız.
Hello World
Hello world uygulamamızı oluşturalım, hem hello world, hem de ad-soyadımızı konsola yazdıralım.
Bunun için interface dosyasında userName ve userSurname isminde iki tane değişken tanımlayacağım ve bu değişkenlere .m dosyasında değer atayıp konsola yazdıracağım.
.h dosyamız bu şekilde olacak :
// // ViewController.h // Ders 1 // // Created by Muhammed on 26.04.2014. // Copyright (c) 2014 Muhammed. All rights reserved. // #import <UIKit/UIKit.h> @interface ViewController : UIViewController // view controller sınıfımız, UIViewController sınıfından türetildiğini buradan anlıyoruz. @property (atomic) NSString * userName; @property (atomic) NSString * userSurname; // burada iki tane property tanımladık. Bunlara .m dosyasında değer atayıp kullanacağım. @end
.m dosyamız şu şekilde olacak:
// // ViewController.m // Ders 1 // // Created by Muhammed on 26.04.2014. // Copyright (c) 2014 Muhammed. All rights reserved. // #import "ViewController.h" @interface ViewController () @end @implementation ViewController - (void)viewDidLoad { [super viewDidLoad]; // Do any additional setup after loading the view, typically from a nib. _userName = @"Muhammed"; _userSurname = @"Özdemir"; NSLog(@"Hello World"); NSLog(@"Merhaba, benim ismim %@ ve soyismim %@'dir ",_userName,_userSurname); } - (void)didReceiveMemoryWarning { [super didReceiveMemoryWarning]; // Dispose of any resources that can be recreated. } @end
Bu uygulamayı çalıştırdığımız zaman, konsolda “Hello World” ve “Merhaba, benim ismim Muhammed ve soyismim Özdemir’dir” yazılarını göreceğiz.
Dipnot : Burada değişkenlerimizi _userName , _userSurname olarak kullandık. _ leri kullanmamızın amacı o değerlerin setter ve getterlarını kullanmak istememizdir. Önceki versiyonlarda setter ve getterları kullanabilek için @synthesize property şeklinde tanımlıyorduk.Proje büyüdüğünde bunları yapmak ve kontrol etmek zorlaştığı için, benim kullandığım şekilde kullanabilirsiniz.
[…] 3. XCode’u tanıyalım ve ilk iOS uygulamamızı yazalım. […]
[…] Okumaya devam et… […]
[…] C ‘deki sınıf mantığı Swift programlama dili ile değişti. Bu yazımda bahsettiğim interface ve implementation kısımlarının ayrı ayrı kullanıldığı yapı […]