Fonksiyon, matematikte değişken sayıları girdi olarak görüp bunlardan bir çıktı değeri oluşmasını sağlayan kurallardır.
Fonksiyonlar biz programcılar için önemlidir. Çünkü tekrar tekrar yazmamız gereken kodları fonksiyonlaştırıp kullanarak hem koddan hem hızdan hem de zamandan kazanıyoruz.
PHP’de sadece bizler fonksiyon oluşturmuyoruz. PHP’de birçok halihazırda bulunan ve kullanılan fonksiyonlar vardır. En basitinden print komutu da bir ekrana çıktı alma fonksiyonudur. İlerleyen derslerimizde PHP’de bulunan birçok fonksiyonu örnekler ile anlatmaya başlayacağız.
Fonksiyon Tanımlama
Basit bir şekilde fonksiyon tanımlama işlemi aşağıdaki gibidir.
1 2 3 4 5 6 7 |
<?php function fonksiyonismi() { // fonksiyon işlevi için gerekli kodlar buraya yazılacak } ?> |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 |
<?php function selamVer() { echo 'Selamlar.'; } ?> |
Değer Alan Fonksiyonlar
Fonksiyonu tanımlarken tekrar eden işlevleri kolaylaştırmak için kullandığımızı dile getirmiştim. Değer alan fonksiyonlar en çok kullandığımız fonksiyon çeşidir.
Örneğin, bazı projelerimizde toplama işlemi yapmak istediğimiz zaman aşağıdakine benzer kodlar ile işimizi görürüz.
1 2 3 4 5 6 7 8 |
<?php $sayi1 = 10; $sayi2 = 20; $sonuc = $sayi1 + $sayi2; echo $sonuc; ?> |
Yalnız her toplama işleminde bu veya buna benzer kodları tekrar tekrar yazmanız gerekiyor. Ama bu işlemi bir fonksiyon içerisine aldığımızda fonksiyonumuzu bir kere yazdıktan sonra tek satırda toplama işlemlerimizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 |
<?php function toplama($a,$b) { $toplamaSonucu = $a + $b; echo $toplamaSonucu; } toplama(10,20); // ekrana 30 çıktısını verir toplama(20,30); // ekrana 50 çıktısını verir toplama(30,40); // ekrana 70 çıktısını verir ?> |
Bu örnekte 2 parametreli değer alan fonksiyon örneğini yaptık. Bu parametreleri isteğinize göre arttırabilir ya da azaltabilirsiniz.
Değer Döndüren Fonksiyonlar
Değer alan fonksiyon örneğimizde toplama sonucunu ekrana yazdırma işlemini fonksiyonun içerisinde gerçekleştirmiştik. Bunun yerine fonksiyonun dışındayken toplama işlemini yazdırmak istediğimizde bu kez ise fonksiyonu oluştururken değer döndürmesini sağlamamız gerekiyor. Bu işlevi de return ile yapıyoruz. Şimdi toplama örneğimizi değer döndürerek yazalım.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 |
<?php function toplama($a,$b) { $toplamaSonucu = $a + $b; return $toplamaSonucu; // $toplamaSonucu 'nun değerini geri döndürerek fonksiyon dışında kullanmamızı sağladık } echo toplama(10,20); // geri dönen değeri ekrana yazdırdık. Ekran çıktısı 30 ?> |
Global
Fonksiyon dışında tanımladığımız değişkenleri, fonksiyon içerisine çağıramıyoruz bunun için, PHP bize global özelliğini sunuyor. Ufak bir örnek ile nasıl kullanıldığını görelim;
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 |
<?php $selam = 'Selamlar'; function selamVer() { global $selam; // eğer bu işlemi yapmazsak ekrana Selamlar yazdıramayız. echo $selam; } selamVer(); ?> |
Halihazırda bulunan tüm fonksiyonları sizler için örnekler ile açıklayacağım.
Takipte kalın.