WordPress Kurulumu – Yerel Bilgisayar
[well]Serinin diğer yazılarını okuyun:
Başlangıç
Orta
- WordPress Temel Özellikleri ve Dosya Yapısı
- WordPress Yönetimi – Bölüm 1
- WordPress Yönetimi – Bölüm 2
- WordPress Yönetimi – Bölüm 3
Önceki yazıda belirtilen tüm adımların varlığını kabul ederek WordPress kurulumuna başlayabiliriz. İlk olarak yerel bilgisayarımıza/sunucumuza bu kurulumu gerçekleştireceğiz, ardından da bir web sitesi olarak yani hosting üzerinde nasıl kuracağımızı göreceğiz.
Kurulum Adımları
A- Sürükle Bırak
İndirdiğimiz WordPress dosyalarını ilgili klasöre kopyalayalım/taşıyalım. Bu adımda dikkat edilmesi gereken husus, yerel web sunucunuzun çalıştırılabilir (.php) dosyalarını nerede tuttuğudur. WordPress dosyalarını burada barındırmanız gerekecektir.

Masaüstünde var olan WordPress klasör içeriği, yerel sunucunun ilgili klasörüne taşınıyor.
B- Veritabanı İşlemleri
İçerik olarak gireceğiniz herşey, herbir ayar ve düzenleme (tasarım hariç), kullanıcılar ve tüm ayarlar bir veritabanında tutuluyor. Kurulum yapmadan önce bu alanı oluşturmamız ve bu alanda yetkili bir kullanıcı oluşturmamız gerekiyor. Bunun için MySQL veritabanı sunucusunun komut satırını ya da PHPMyAdmin, MySQL Workbench gibi bir istemci uygulamasını kullanabilirsiniz.
Ben kendi bilgisayarımda PHPMyAdmin arayüzünü kullanarak bu işlemi gerçekleştireceğim. Sırasıyla bir adet veritabanı ve yetkili bir kullanıcı oluşturacağım.

1- PHPMyAdmin arayüzünü kullanarak veritabanı oluşturuluyor

2- PHPMyAdmin arayüzünü kullanarak veritabanı kullanıcısı oluşturuluyor.
Kullanıcı oluştururken güçlü bir parola ve gerekli izinleri vermeniz gerekmektedir. Aksi takdirde kullanıcı bazlı problemler ile karşılaşabilirsiniz. Sizce, eğer bir kullanıcı tanımlı değilse WordPress kurulumunu yapabilir misiniz? (Deneyerek tecrübe edinebilirsiniz :))
C- Kurulumu Nasıl İstersin?
A ve B adımlarında herhangi bir problem çıkmadıysa bu adıma geçebilirsiniz aksi durumda ilgili adımları tekrar kontrol edin. WordPress kurulumu yapmadan önce veritabanı bilgilerini ve bazı özel ayarları saklayacağımız wp-config.php dosyasını düzenlemek isteyebilirsiniz. “Yok, hayır, ben bunu yapamayabilirim..” gibi bir düşünceniz varsa dosyayı düzenlemek yerine işi yine WordPress’e bırakabilirsiniz.

wp-config.php dosyası düzenleniyor
Eğer bu şekilde kuruluma devam etmek isterseniz ekran görüntüsündeki gibi ilgili alanlara bilgilerinizi girmelisiniz, aksi taktirde ise tarayıcınızdan yerel sunucu adresinizi ve varsa alt dizin yolunu yazarak ilk ekrana geçiş yapın.

1- İlk karşılama ekranı
WordPress, bir ayar dosyasının var olmadığını anlıyor ve bize mesajını veriyor. “Bir ayar dosyası oluştur” butonuna tıklayarak ikinci ekrana geçiyoruz;

2- Veritabanı bilgilerinin girildiği ekran.
Bu ekranda, ilk adımlarda oluşturduğumuz veritabanı bilgilerini gireceğiz. Dikkat edilecek iki hususu belirtmekte fayda var;
- Veritabanı sunucunuzun tam yolundan emin olunuz, bir yanlış olması halinde ayar dosyası oluşmayacak ve kurulumu tamamlayamayacaksınız,
- Tablo ön eki görüldüğü üzere “wp_” olarak ayarlanmış durumda. Veritabanınızda dosya isimlerini nasıl tutacağınıza karar vererek burayı değiştirin.Tavsiyem odur ki varsayılan bu ön eki, kendinize özgü bir şekilde değiştirin.
Bu ekranda da bir problem ile karşılaşmadıysanız “Gönder” tuşuna basarak, yeni ekranı keşfe çıkabilirsiniz.

3- Veritabanı bağlantısı tamam!
Sıradaki ekranda artık genel ayarları yapıp, sistem yöneticisini belirleyeceğiz.

4- Genel ayarlar ve yönetici oluşturma ekranı.
Belirleyeceğiniz kullanıcı adı ve parolayı bir kenara not etmenizde fayda var. Ayrıca, çalışan bir e-posta adresinizi vermeniz de parola kayıplarına karşı önlem olacaktır. En son kısımda da dilerseniz arama motorlarının botlarına izin verebilirsiniz ya da bu botları engelleyebilirsiniz. “WordPress’i Kur!” komutu ile artık uzay yüzeyindeki keşfimize başlayabiliriz;

Uzayı keşfediyoruz.
İşte herşey bu kadar, artık WordPress karşımızda! Bundan sonra yönetici ekranını tanıyacak ve daha da derinlere ineceğiz. Tabii o vakitlere kadar adres çubuğunun sonuna “/wp-admin” yazarak yönetim panelini kurcalayabilirsiniz.
Ne demişler: Code is poetry / Kod, şiirdir 🙂
[well]Bir sonraki yazı: WordPress Kurulumu – Web (hosting) [/well]
[…] WordPress Kurulumu – Yerel Bilgisayar […]
[…] WordPress Kurulumu – Yerel Bilgisayar […]
[…] WordPress Kurulumu – Yerel Bilgisayar […]
[…] WordPress Kurulumu – Yerel Bilgisayar […]
[…] WordPress Kurulumu – Yerel Bilgisayar […]
[…] WordPress Kurulumu – Yerel Bilgisayar […]
[…] WordPress Kurulumu – Yerel Bilgisayar […]
[…] WordPress Kurulumu – Yerel Bilgisayar […]
[…] WordPress Kurulumu – Yerel Bilgisayar […]
[…] WordPress Kurulumu – Yerel Bilgisayar […]
Uzun zamandır cevabını aradığım bu konuyu en iyi şekilde ele almışsınız güzel paylaşımınız için şimdiden teşekkürler. Umarım benim gibi bir başkasınında işine yarar
Uzun zamandır araştırmasını yaptığım bu konu üzerine artık tarafınızdan bilgi sahibi oldum diyebilirim. Konu hakkında ki açıklayıcı paylaşımınız için teşekkür.
İnternet işlerinden anlamadığım için wordpress kurulumu yapmaktan korkuyordum. Sanırım bu paylaşımınızdan sonra wordpresi kendim kurabileceğim. Teşekkürler aydınlattığınız için.