Mobil

Geçmişten Günümüze Mobil Uygulamalar-2

Bir önceki yazımda bahsettiğim gelişmeler mobil dünyasının artık önüne geçilemeyecek bir hızda büyümesi ve gelişmesi için gerekli zemini hazırlamıştı. Artık insanlar bu küçük ama çok kullanışlı cihazları ve içindeki uygulamaları benimsemeye başlıyordu. İnsanlardaki bu talebi gören birçok şirketin bu alanda çalışma yapmaya başlamasıyla mobil dünyası da hızla büyümeye başladı.2-1

Bu büyümeye donanımsal olarak bakacak olursak, mobil cihazların depolama alanları oldukça arttı, bu depolama alanlarına birde hafıza kartları eklenince birçok şey artık mümkün oluyordu. Artık telefonlara daha fazla uygulama yüklenebiliyordu. Artan hafızaya ek olarak medya oynatıcıların da mobil uygulamaları yapılınca artık telefonlar aynı zamanda bir müzik çalar olarak da kullanmaya başlandı.

Bununla birlikte, internet tarayıcılarının ve mesajlaşma/chat uygulamalarının da mobil versiyonları yapılarak hem internet hem de sosyal ağlar mobil ortama taşınmış oldu. Tabi oyunlar da hız kesmeden artmaya ve çeşitlenmeye devam etti.

Mobil cihazların böyle hızla artması ve çeşitlenmesiyle birlikte şirketler piyasaya uygulama yetiştirmekte zorlanmaya başladı ve böylece Mobil Uygulama Mağazaları ortaya çıktı. Bu mağazalara farklı geliştiriciler işletim sistemlerine uygun uygulamalar yükleyebiliyordu. Bu olay mobil uygulamalar için adeta bir kelebek etkisi gibiydi. Çünkü mobil uygulama geliştiricilerinin ve haliyle mobil uygulamaların sayısı oldukça hızlı bir şekilde artmıştı.
mobile-os-2Bu artışın bir diğer önemli sebebi de yeni mobil işletim sistemleridir. Bunların başında 2007 yılında iPhone ile birlikte tanıtılan iOS Mobil işletim sistemi ve 2008 yılında piyasaya giren Android Mobil işletim sistemi gelmektedir. Bunlar dışında Windows Mobile, BlackBerry, Bada, Firefox, Ubuntu Touch gibi birçok işletim sistemiyle birlikte mobil sektörü hızla büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir.

Günümüzde sayısı milyonlara ulaşan mobil uygulamalar, milyarlarca insan tarafından kullanılıyor ve artık hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Ayrıca sadece cep telefonlarında değil, mobil işletim sistemlerinin yüklendiği her cihazda . Tabletler, yol bilgisayarları ve birçok makinede artık bu uygulamalar çalıştırılabilmekte.

Sözün özü, mobil uygulamalar artık insanların eli ayağı durumuna gelmiş bulunmakta. Bu duruma gelen bir sektörün kenarında değil içerisinde olmayı tercih ediyorsanız sizleri de bloğumuzda bu alanda yazılan yazıları takipte kalmaya davet ediyorum. 🙂

Yorum Yap