Bir önceki yazımız Java’ya Genel Bir Bakış kısmında Java hakkında giriş seviyesinde bilgiler edinmiştik. Bazı temel konuların sonraki yazılarımızda ayrıntılı ele almak koşuluyla üzerinden geçmiştik. Bazı basit kod parçalarını inceledik, konsolda nasıl çalıştırabileceğimizi gördük.
Çoğunlukla program yazmak için sadece not defteri kullanmak dahi yeterli olmaktadır. Fakat mesele sadece kod yazmak değildir. Bir programın kodları yazıldıktan sonra bu kodların derlenmesi, yani bilgisayara tanıtılması gerekiyor. Sonuçta bilgisayar yalnızca 1 ve 0 ifadelerinden başka bir şey anlamıyor.
Her programlama dili için çeşitli geliştirme ortamları hazırlanmıştır. Bu noktada genelde şu soru sorulur: Program yazabilmek için derleyiciye ihtiyaç varsa ilk derleyici nasıl yazılmıştır? Bu soruya sadece gülümsüyor ve yazımıza geçiyoruz 🙂
Java için 18 geliştirme ortamı mevcut. (Kaynak: Java IDEs) Fakat bunlardan birini seçip kullanmamız gerekiyor. Ben şahsen Eclipse Kepler kullanıyorum. Yine de NetBeans bilgisayarımda yüklü. İkisi de oldukça güçlü ortamlar.
Eclipse Kurulumu
Eclipse yükleme dosyası olarak indirilemiyor. http://www.eclipse.org/downloads/ adresinden standart sürümü indirdiğinizde bir .rar paketi indirmiş oluyorsunuz ve bu paketi açtığınızda kurulu bir şekilde Eclipse ortaya çıkıyor.
Bu şekilde indirebileceğiniz gibi ninite.com sitesinden programlar arasında Eclipse’i işaretleyip download ederek de kurabilirsiniz. Ninite hem sabit diskiniz üzerinde Eclipse paketini açıyor, hem de kısayollarını oluşturuyor. Üstelik en güncel sürümü indiriyor.
NetBeans Kurulumu
https://netbeans.org/downloads/index.html adresinden NetBeans indirebilirsiniz. Fakat NetBeans sadece Java geliştirmek için değildir. 4 farklı kategoride sürümleri var. Eğer tüm paketlerin olduğu sürümü indirmek isterseniz en sağdaki ALL seçeneğini indiriniz. Sadece Java için ise Java EE indiriniz. NetBeans yükleme dosyası olarak inecektir. İndirdiğiniz paketi açarak kurulumu gerçekleştiriniz.
Neden Geliştirme Ortamları (IDE) Kullanmalıyız?
Yazımızın başında programlarımızı not defteri kullanarak da yazabileceğimizi söylemiştik. Fakat bilgisayara kodlarımızı tanıtmak için derlememiz gerektiğini de artık biliyoruz. Bir önceki yazımızda konsol ile derleme yapmayı gördük. Fakat bu oldukça yorucu ve zaman kaybettirici bir yöntem. Konsol ekranı ile uğraşmak yerine, modern görünümlü, hızlı ve pratik programları neden kullanmayalım?
Geliştirme ortamları öncelikle kodlarımızı bilgisayara tanıtarak programımızın çalışmasını sağlarlar. İkinci en büyük özellikleri ise programcıya hız kazandırırlar. Geliştirme ortamlarında yazılan kodlar belli bir düzene göre renklendirilirler, bu da kodun okunurluğunu artırır. Kodun okunabilir olması hata düzeltmeleri ve geliştirme açısında ciddi oranda hız kazandırır.
Geliştirme ortamları kod yazarken belirli kısayollar sunarlar. Mesela bir döngü oluşturmak için yazacağınız for yapısını çok pratik bir şekilde anında oluşturma şansınız vardır. Not defteri gibi bir araçla bu mümkün değildir, tek tek her şeyi elle yazmak zorundasınız.
Özellikle kodlarınızda yazım hataları yaptığınızda geliştirme ortamları bunu anında size gösterir ve düzeltmenize imkan verir. Çalışma zamanı hatalarını da gayet açıklayıcı bir şekilde sunarlar.
Görüldüğü üzere bir geliştirme ortamı kullanmak programcılara hız ve pratiklik kazandırırlar.
Ve şüphe yok ki, bir programcı için zamandan daha değerli hiçbir şey yoktur 🙂
Bu yazımızda geliştirme ortamlarının önemini ve Java geliştirme ortamlarından ikisini görmüş olduk. Bir sonraki yazıda Veri Tipleri, Değişkenler ve Dizileri ele alacağız.
[…] önceki yazımız Java Geliştirme Ortamları kısmında Java yazmak için kullanabileceğimiz iki program olan Eclipse ve Netbeans’i […]
[…] genel olarak Java’nın nasıl bir dil olduğunu görmüş olduk. Bir sonraki yazıda Java Geliştirme Ortamları‘nı ele […]
[…] önceden Eclipse ve Netbeans ortamlarına kısaca değindiğimiz Java Geliştirme Ortamları yazımıza göz atmanızı tavsiye […]