Arkadaşlar merhaba,
Bu yazı ile birlikte serinin 3.yazısına başlamış bulunmaktayım. Daha önceki iki yazımda twitter token’ları almak ve twitter’a mesaj atmak işlemlerini gerçekleştirmiştik. 3. ve 4. yazıda facebook token’ları almak ve facebook paylaşımı yapmak işlemlerini gerçekleştireceğim.
Facebook ile ilgili paylaşım işlemleri twitter’a göre farkılı göstermektedir. Benim değineceğim iki husus vardır. Şahsi hesaba paylaşım ve hayran sayfasına paylaşım olmak üzere iki tip paylaşım üzerinde duracağım. Her ikisi için de erişim anahtarları (Access token) edinme yöntemleri farklıdır. Şimdi aşağıda token nasıl alınır bunu anlatmaya değineceğim.
- Facebook uygulaması oluşturma, izin ve uygulama kodları alma (facebook token edinme)
Facebook’a yazmış olduğunuz kodlar üzerinden mesaj atabilmeniz için uygulamanız gereken bir dizi işlemler bulunmaktadır. Öncelikle https://developers.facebook.com/ adresi üzerinden var olduğunu varsaydığım facebook hesabınıza giriş yapıp uygulama oluşturmanız gerekmektedir. Bazı durumlarda ilk aşamada sizden bazı bilgileri doldurmanız istenebilir, mahzuru yoktur doldurabilirsiniz.
Daha sonra https://developers.facebook.com/apps/ sayfasında ‘Add a New App’ ile yeni bir uygulama oluşturmanız istenecektir. Aşağıdaki görsele ulaştıysanız uygulamanız oluşturulmuş demektir.
Şimdi oluşturmuş olduğumuz uygulamayı ayarlarını yapacağız. Aşağıdaki görselde kırmızı kutular içerisinde alınmış alanlar doldurulmalıdır.
Daha sonra ‘Add Platform’ ile Sayfa (Page) ayarları yapılmak üzere, açılan ekrandan ‘Page Tab ’ seçilir ve aşağıdaki görsele göre kendi ayarlarınız yapılır.
- Facebook hayran sayfasına izin ve access token alım işlemleri
Üst menüden ‘Tool & Support’ seçilir ve Graph Api Explorer sayfasına geçilir. İzin ve token alım işlemleri başlatılır.
Sağ üst köşedeki Application açılır menüden ilgili uygulama seçilir. Daha sonra Access Token ile başlayan satır sonunda açılır menüden 1 nolu ‘Get User Access Token’ ile gelen izin sayfasında gerekli izinler seçilerek ayarlanır. Ben tüm alanları seçtim, inceleyip karar vermek sizin elinizde. İzinler verildikten sonra aynı açılır menüden 2 nolu menü seçilir. Bu işleme bağlı olarak açılır menü içeriği değişecektir. Aynı menüden “Request publish_pages” seçilir.
Kırmızı Ok ile işaretlenmiş ünleme tıklanır ve ‘Open Access Token Tool’ ile sınır süre ile tanımlanan Access Token Alma ekranına geçilir.
Gelen sayfadan ‘Extend Access Token ’ butonu ile 2 ay süreli Access token alınmış olur.
https://www.facebook.com/dialog/pagetab?next=http://www.facebook.com&app_id=kendi_application_id bu bağlantı ile sayfamıza uygulamamızı bağlamış olacağız. URL’in sonunda bulunan app_id’ye kendi uygulamamızın app_id’si yazılır ve açılan sayfadan gelen sorular onaylanarak uygulamamız, paylaşım yapacağımız sayfaya bağlamış olur.
- Şahsi hesapa izin ve access token alım işlemleri
Hayran sayfası işlemleri ile neredeyse aynıdır. Sadece token oluşturma işlemi farklılaşıyor. Bu sefer herhangi bir uygulamaya ihtiyaç duymadan ‘Graph API Explorer’ seçilir. Daha sonra açılır pencereden ‘Get User Access Token’ seçilir, gerekli izinler ayarlandıktan sonra hesabımıza ait access token alınmış olur.
- Artık tüm durumlar için tokenlar alınmış oluyor. Son olarak uygulamamızı aktif hale getirerek kullanıma hazır olmasını sağlamış olacağız.
Facebook token keylerini de alarak, kendi facebook profil ve sayfalarımıza erişip kendi programımız aracılığıyla paylaşım yapmak için gerekli olan tüm verileri tamamlamış oluyoruz.
Bir sonraki yazıda da .NET kodları ile bu işlemi nasıl gerçekleştireceğimizi anlatmaya çalışacağım
Takipte kalınız efendim.
Teşekkürler.
.NET ile Facebook-Twitter Kullanımına Dair Tüm Yazılar
- Twitter uygulaması oluşturma, izin ve uygulama kodları alma (twitter tokenları almak)
- ASP.NET ve ASP.NET MVC üzerinden twitter’a mesaj göndermek (twitter api ile tweet atmak)
- Facebook uygulaması oluşturma, izin ve uygulama kodları alma (facebook tokenı almak)
- ASP.NET ve ASP.NET MVC üzerinden facebook duvarına ve sayfasına paylaşım yapmak (facebook api ile post atmak)