Ekranlar, bir uygulamanın kullanıcıyla buluşma noktalarıdır. Bu sebeple çok dikkatli ve bilinçli bir şekilde tasarlanmaları gerekir. Aksi halde uygulamanız ne kadar kaliteli kodlamış olursa olsun ulaşmak istediğiniz kitleye ulaşamazsınız.
Bu yazımda sizlere Android’de ekran tasarımlarınızı nasıl gerçekleştirebileceğinizden bahsedeceğim.
Bir önceki yazımda değindiğim gibi Android’de bir ekran oluşturmak için iki temel gereksinim vardır. Bunlardan biri ekranı kodlarla kontrol edeceğiniz bir sınıf, diğeride ekranın tasarım dosyası olan xml uzantılı dosya. Ekran tasarımınızın yer alacağı xml uzantılı bu dosya res klasörü altında yer alan layout klasörleri içerisinde yer almalıdır.
Tasarımlarınızı sadece bu dosyalar ile değil, oluşturduğunuz sınıf içerisinde kodlarla da yapabilirsiniz. Fakat kodlarla yapmak özellikle de yeni başlayanlar için biraz zahmetli olacaktır. Bu yüzden xml uzantılı dosyaları kullanızı tavsiye ederim.
[alert style=”green”] “Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız; sevdiriniz, nefret ettirmeyiniz.” Hz. Muhammed (s.a.v.)[/alert]Gelelim bu dosyaları nalsıl kullanacağınıza;
- Öncelikle tasarlamak istediğiniz sayfaya uygun bir isimle xml uzantılı dosyayı oluşturmalısınız. Bunun için projenize sağ tıklayıp New -> Android XML File yolunu izleyebilirsiniz. Burada dosyanıza ismini verdikten sonra Finish‘e tıklıyorsunuz. Dilerseniz dosya ilk açıldığında kendiliğinden gelecek olan bileşeni de buradan seçebilirsiniz. Hiçbir şey seçmezseniz varsayılan olarak Linear Layout seçilecektir.
- Dosya açıldığında iki kısımdan oluştuğunu göreceksiniz. Bunlardan biri, Graphical Layout, yani sürükle bırak mantığıyla istediğiniz bileşenleri ekranınıza ekleyebildiğiniz, bu bileşenlerin konumlarını ayarlayabildiğiniz ve en önemlisi ekranınızın tasarımını görebildiğiniz kısımdır. Diğeride, xml kodlarının yer aldığı kısımdır. Bu kodlar ile de istediğiniz düzenlemeleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu iki kısım arasındaki geçişi sayfanın sol altında yer alan butonlarla gerçekleştirebilirsiniz.
Bu yazımda, bir ekran oluşturmak için gerekli unsurları ve ekran tasarım dosyalarının kullanımını anlattım.
Tasarımlarınız sırasında kullanabileceğiniz bileşenleri daha sonraki yazılarımda detaylı bir şekilde ele alacağım.
[…] şekilde sunmaktadır. Bunlar uygulamalarımız olmazsa olmaz bileşenleridir. Bir önceki yazımda bu bileşenleri sürükle bırak mantığıyla kullanabileceğimiz layout dosyalarından […]
[…] uygulamalarında, ekran hazırlama aşamasını önceki yazımdan inceleyebilirsiniz. Bu konu üzerinde […]