Android, uygulamalarımızda kullanabileceğimiz görsel bileşenleri bize hazır bir şekilde sunmaktadır. Bunlar, uygulamalarımızın olmazsa olmaz bileşenleridir. Bir önceki yazımda bu bileşenleri sürükle bırak mantığıyla kullanabileceğimiz layout dosyalarından bahsetmiştim, şimdi ise bunlara genel hatları ile değinelim.
Ekranda bir metin/yazı göstermek istediğimizde kullandığımız bileşendir.
Kullanıcıdan bir girdi almak istediğimizde bu bileşeni kullanırız. Örneğin; mail, telefon numarası, tc vb.
Ekranda resim göstermek istediğimizde kullandığımız bileşendir. Göstereceğimiz bu resimler, uygulama klasörlerinden drawable klasörleri içerisinde yer alan veya başka bir kaynakta yer alan resimler olabilir.
Button, tıklandığında bir kod parçasını tetikleyen bileşendir. Uygulamamız içerisinde bir çok yerde ihtiyacımız olur. Androidi diğer bileşenlere tıklanma özelliği verme imkanını sağlamış fakat bu iş için özel olan button bileşenini koymayı da ihmal etmemiş. Bu tıklamaları kodlarımız içerisinde dinleyiciler(Listener) ile yakalıyoruz. Tıklama işlemi gerçekleştiğinde yapılması gerekenleri ise Listener metodları içerisinde tanımlıyoruz.
Elimizde bulunan verileri satırlar halinde listelemek istediğimizde kullandığımız bileşendir. Satırları özel olarak farklı bir layout dosyasında tasarlayabilme imkanını sağlar.
Web sayfalarını uygulamanız içerisinde göstermek istiyorsanız bu bileşeni kullanmanız gerekir. Ayrıca tasarladığınız HTML sayfalarını da uygulamanız içerisine koyarak bu bileşen ile görüntüleyebilirsiniz.
Kullanıcıya birden çok seçenek içerisinden birini seçtirmek istediğinizde bu bileşeni kullanmanız gerekir. Örneğin; doğum yeri gibi bir seçim yapılması gerektiğinde 81 ilden birinin seçilmesi gerekir. Bu ve benzeri durumlar için bu bileşen oldukça uygun ve kullanışlıdır.
MapView
Uygulanızda Google Maps‘in özelliklerini kullanmak istiyorsanız bu bileşeni kullanmalısınız. Google’dan alacağınız bir key ile Google Maps‘in bütün özelliklerini bu bileşen yardımıyla kullanabilirsiniz.
Uzun süren işlemlerin ilerleme durumlarını, kullanıcılara bu bileşen yardımıyla gösterebilirsiniz. Uzun süren işlemlerde kullanıcılar bu bileşeni görmezlerse işlem yapıldığını farkedemezler.
Bu bileşen, sağa sola çekilebilen bir çubuk şeklindedir. Örneğin; bir video veya bir ses dosyası oynatılırken ileri geri almak ya da sesi yükseltip alçaltmak için bu bileşen kullanılabilir.
Bu bileşen, doğru/yanlış, onayla/onaylama, evet/hayır gibi iki seçeneği bulunan durumlar için oldukça kullanışlıdır. İçerisine tik konulabilen bir kutucuk şeklindedir. Örneğin; kullanıcıdan bir işlem için onay almak istediğinizde bu bileşeni kullanabilirsiniz.
Sonraki yazılarımızda bu bileşenleri tek tek ele alıp, örnekler yapacağız. Takipte kalın!
Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunudur. Java dilinin temellerine hâkimdir. iGones’da Mobil Uygulama Geliştirici olarak çalışmaktadır. Genellikle Android uygulamaları geliştiren ve bu alanda çalışırken başkalarına da yardımcı olmayı görev edinen bir YAZARdır.