Google, dün San Francisco’da gerçekleştirilen Google I/0 2015‘te, Android’in yeni sürümü olan Android M‘i tanıttı. Bilindiği gibi bir önceki sürüm olan Lollipop, tasarım ve estetik açısından bir çok yenilik ve geliştirmeleri beraberinde getirmişti. Yeni sürümde ise, daha gerekli olduğunu düşündüğüm kararlılık(stability) ve kullanılabilirlik(usability) üzerinde durulduğunu görüyoruz. Bu özellikler, öncekiler kadar dikkat çekici olmayabilir ama uzun vadede bakıldığında oldukça etkili olacağı aşikâr.
Şimdi, Android M ile gelen özellikleri biraz inceleyelim;
1- Uygulama İzinleri (App Permissions)
İlk olarak, göze çarpan yeniliklerden biri olan app permissions konusuna bakalım.
Bildiğiniz gibi şuan uygulamalar, yüklenirken -genellikle okunmadan- verilen izinlerle telefonun tüm özelliklerini kullanabiliyor. Google, yeni sürümüyle bu işe ‘dur’ demiş diyebiliriz. Yeni sürümde artık herşey kullanıcının kontrolünde olacak.
Konferansta, Whatsapp örneği verildiği için biz de onu verelim. Diyelim ki, Whatsapp ile ses kaydedip göndereceksiniz, ses kaydetme tuşuna bastığınız anda ekrana bir pop-up çıkıyor ve size Whatsapp’ın mikrofonunuzu kullanacağı uyarısını veriyor. Eğer siz izin verirseniz, uygulama işlemini sürdürmeye devam edebiliyor. Aksi taktirde uygulama bu işlemi gerçekleştiremiyor. Ayrıca, Ayarlar bölümünden, hangi uygulamalara hangi izinleri verdiğinizi kontrol edip düzenleyebiliyorsunuz.
iOS’ta hâlihazırda var olan bu özelliğin Android’e de gelmiş olması, bir Android kullanıcısı olarak beni memnun etti.
2 – Web Deneyimi (Web Experience)
Bir diğer özellik, kullanıcıların web deneyimleri üzerine getirilen yenilikçi bir özellik; Özel Chrome Sekmeleri(Chrome Custom Tabs). Geliştiriciler ve kullanıcılar açısından oldukça kullanışlı olacağını düşündüğüm bu özellikle, bir link, uygulamanın dışına çıkmadan, geliştirici tarafından tasarlanmış bir Chrome sekmesinde açılabilecek. Yani, ayrı bir tarayıcı açılmadan uygulamanın tasarımına uygun olarak hazırlanmış bir Chrome sekmesi açılacak ve link burada çalışacak. Bu ihtiyacı daha önce geliştiriciler WebView kullanarak bir nebze olsun karşılayabiliyordu. Fakat bu yenilik sayesinde Chrome’un bir çok özelliği kullanılabilir olacak: Güvenlik, otomatik giriş(login), şifre kaydetme, alanları otomatik doldurma vs. WebView’in bu konuda oldukça yetersiz kaldığını düşündüğüm için bu yeniliği çok yerinde buluyorum.
3 – Uygulama Linkleri (App Links)
Hem kullanıcıların hem de geliştiricilerin işini kolaylaştıracak bir diğer özellikte; uygulama linkleri. Kullanıcı, herhangi bir yerden bir linke tıkladığında Android hangi uygulamayı çalıştıracağını bilmediği için, bir dialog açıp kullanıcının linki açmak istediği uygulamayı seçtiriyordu. Bu da kullanıcı için bir vakit kaybına sebep oluyordu. Bu özellik ile, linki çalıştıracak uygulama eğer telefonda mevcutsa doğrudan açılacak. Örneğin bir Twitter linkine tıklandıysa ve Twitter uygulaması telefonda yüklüyse doğrudan Twitter uygulaması açılacak. Tabi burda ‘Ben belki tarayıcı üzerinden açmak istiyordum.’ diyenler de olacaktır. Bu da bir soru işareti elbette 😉
4 – Mobil Ödemeler (Mobile Payments)
Ödeme işlemini hızlı ve basit bir hale getirmek için geliştirilen bu yeni özelliğin ismi; Android Pay. Google yetkilileri, Android Pay’in geliştirilme amacı olarak, ödeme işlemlerinde “basitlik, güvenlik ve seçenek (simplicity, security, and choice)” olduğunu belirtti. Bu ödeme şeklinin, var olan kredi kartlarıyla kullanılabildiği ve 700 binden fazla mağazada geçerli olduğu duyuruldu.
Bu özelliği kullanabilmek için, Android 4.4 Kitkat ve üzeri işletim sistemi ve NFC desteği olan bir telefona sahip olmanız yeterli olacak.
5 – Parmak İzi Desteği (Fingerprint Support)
Parmak İzi tarayıcıları artık yeni telefonların çoğunda var. Google’ın bu tarayıcılar için hazırladığı standardize edilmiş destek paketinden sonra tüm telefon üreticileri bu tarayıcıları yeni çıkaracakları telefonlarına koyacaktır diye düşünüyorum. Bu destekle birlikte parmak izi tarayıcıları sadece kilit açmak için değil, ödeme yapma, kimlik doğrulama gibi alanlarda da kullanılabilecek.
6 – Güç & Şarj (Power & Charging)
Android M, güç kullanımı ve şarj konusunda da bazı yenilikler getiriyor.
Güç kullanımını azaltmak için Doze adı verilen yeni bir fonksiyon eklenmiş. Bu fonksiyon sayesinde, hareket sensörleriyle telefonun stand by modunda olduğu anlaşılıyor ve bu durumda arka planda çalışan işlemler azaltılıyor. Örneğin telefonunuzu bir masanın üzerine bıraktınız, cihaz bunu algılıyor ve arka plan işlemlerini azaltıyor. Bu sayede güç kullanımı azaltılmış oluyor.
Google bu fonksiyonu Lollipop yüklü bir telefon ve Android M yüklü bir telefonu karşılaştırarak test etmiş ve güç kullanımının yarıya indiğini gözlemlemiş.
Google’ın hızlı şarj için de USB Type-C‘yi kullandığını ve bu sayede 3 ila 5 kat daha hızlı şarj olma imkanı sağladığını da görüyoruz.
Öne Çıkan Diğer Özellikler;
Now on Tap: Bu özellik Google Now’ın geliştirmiş hali diyebiliriz. 100’den fazla uygulama ile birlikte çalışan bu özelliklik ile mesajlaşırken, mail okurken ya da müzik dinlerken home tuşuna bastığınızda size mesajlarınız arasında ya da mailde yer alan bir sorun ya da bir bilgi hakkında çözüm önerileri sunuyor. Örnek vermek gerekirse; mailinizde birini aramanız gerektiğinden bahsediliyorsa home tuşuna bastığınızda size o kişi hakkında bilgiler getiriyor ve onunla iletişime geçebileceğiniz uygulamarı listeliyor.
Yazı Seçimi: Yazı seçimi yaparken seçtiğiniz kısmın hemen üzerinde bir toolbar çıkıyor ve size seçtiğiniz kısım üzerinde yapabileceğiniz işlemler için kolay erişim sağlıyor.
Basitleştirilmiş Ses Kontrolü: Ses kontrolleri için tek bir bar yerine artık 3 tane bar bulunacak ve telefon, müzik ve alarm sesleri ayrı ayrı ayarlanabilecek.
Google, bunlar ve daha birçok yenilikle Android M‘in 2015’in 3. çeyreğinde piyasaya sürüleceğini duyurdu.
Daha fazla bilgi ve örnek için; http://developer.android.com/preview/