Son yıllarda Türkiye’de internet kullanımı hızla artmakta. 1 Nisan 2016 itibari ile 4.5G teknolojisine de geçtik ve zaten yaygın olan akıllı telefon ve mobil internet kullanımı daha da yaygınlaşacak. Peki hiç dikkat ettiniz mi yaşları daha 15 olmayan çocukların ellerinde son model akıllı telefonlar, içlerinde yüksek miktarlı internet paketleri yer alıyor? Öte yandan nerede ise her evde de en az bir bilgisayar ve internet bağlantısı var. Yine bu noktada da çok sayıdaki ebeyn çocuklarının odasına kapanıp internette neler yaptığından habersiz.
Peki bunlar nelere sahip oluyor?
- Çocuğumuz/gencimiz asosyalleşiyor.
- Denetimsiz kalan çocuk/genç internet tuzaklarına açık hale geliyor.
- Oyun bağımlısı çocukların/gençlerin yetişmesine sebep oluyor.
Muhtemelen siz de karşılaşmışsınızdır, yakın zaman önce ekşi sözlükte şöyle bir entry girilmişti. Entry okuduğunuzda siz de benim gibi şok geçirecek ve derin bir üzüntü duyacaksınız. Aranızdan bu olayın gerçek olmayacağına dair iddialarda bulunacak arkadaşlar da çıkacaktır. Ancak bu noktada biz olayın gerçek/yalan olması olayı üzerinden değil olayın gerçekleşebilmesi olayı üzerinden giderek bir düşünce yürüttüğümüzde bu olayın pekala gerçekleşebileceğini görebiliriz. Kaldı ki bu entry’de bahsedilen olayla ilgili birtakım video sitelerinde videolar da bulunmakta.
Dünya artık seksenlerde,doksanlarda ve hatta iki binlerin başındaki o artık nispeten daha az tehlikeli ortam değil. Çocukların bilinçsizce, denetimsizce internete salınmaları çocuklar açısından hiç istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Günümüz Türkiye’sinde eğer çocuk çalışan anne babaya sahip ise muhtemelen okula başlayana kadar kreşe, okula başladıktan sonra okula gidip gelecektir. Akşam evine geldiğinde anne babasından ilgi bekleyen, onlarla oynamak isteyen çocuk çoğunlukla anne babanın yorgunluğundan ötürü eline bir tablet, bir akıllı telefon tutuşturularak oyalanmaya bırakılıyor. Çocukların bilinçsizce ve denetimsizce internet ortamına salınmaları bu noktada başlamış oluyor. 2015 yılında yapılan araştırmalara göre çocukların tehdit ile karşılaşma ihtimali %73 seviyesine yükselmiş. Yine yapılan bir araştırma ise ebeveynlerin %35‘inin çocuklarını sanal alemde hiç takip etmediğini ortaya koymuş. Düşünülünce rakamın büyüklüğü göz korkutuyor. Yaklaşık %70‘i ise çocukları ile bu konuda konuşmuyor bile.
Ben orta okulda iken internet kafeler patlama yapmıştı ve herkes orada online oyunlar oynuyordu. Çok kısa zaman içinde sınıf arkadaşlarım evlerine bilgisayar almaya ve internet bağlatmaya başlamışlardı. Benim tüm ısrarlarıma rağmen babam ne internet bağlatmış ne de bilgisayar almıştı. Şimdi babamın aslında bana nasıl bir iyilik yaptığına da vakıf oluyorum.
Sizler de lütfen çocuğunuzu bilgisayar, telefon başında yalnız bırakmayın, oyalanması için ellerine telefon vermeyin. Onlara internetteki tehlikeler hakkında telkinlerde bulunun, durumları anlatım. Geleceğimiz olan çocuklarımıza sahip çıkın ve tehditlerin önüne geçin.
Resim kaynağı:http://x.zamanecocuk.com/uploads/news_items/2015/01/06/cocuk.jpg
Okunmasını tavsiye ettiğim bazı yazılar:
http://www.a24.com.tr/urdun-krali-turkiyeyi-sucladi-mi-haberi-40061288h.html?h=45
http://shiftdelete.net/internet-cocuklar-icin-tehlikeli-mi-68170#p=2
http://www.milliyet.com.tr/sanal-ortam-cocuklari-tehdit-ediyor–oyun-1117760/
http://www.sabah.com.tr/teknoloji/2010/10/23/sanal_alemde_cocuklara_tuzak
http://m.sariyerkent.com/yazarlar/isa-altun/kucumsenen-buyuk-tehlike-sanal-kumar/108/