SIP (Session Initiation Protocol – Oturum Başlatma Protokolü) internet üzerinden çoğul ortam iletişiminin gerçekleştirilmesi için geliştirilen bir protokoldur.IP üzerinden açılan oturumlar sayesinde kullanıcılar arasında haberleşmenin gerçekleşmesine olanak sunar.
SIP kullanarak bilgisayarlar, telefonlar, tabletler vs. aracılığıyla medya içeriği gönderilebilir, katılımcı sayısından bağımsız olarak kullanıcılar birbirleriyle temasa geçebilirler. Veri aktarımı , kullanıcılar arasındaki bağlantı kurulduktan sonra RTP(Real-time Transport Protocol) sayesinde gerçekleştirilir.
SIP’in Yapısı ve Standartları
SIP’in standartları IETF (Internet Engineering Task Force) tarafından belirlenmiştir.Herkesin genel olarak duymuş olduğu HTTP(World Wide Web) benzeri metin bazlı bir arayüz kullanır. Bu yapı SIP’e esneklik kazandırır.Bu sayede SIP geliştirilebilir bir protokol olma özelliğine sahiptir.
SIP in fonksiyonlari nelerdir?
SIP kullanıcılar arasındaki iletişimi oturumunu açan , değiştiren ve sona erdiren bir protokoldür.Aşağıdaki işlevler SIP tarafindan desteklenir.
- İsim dönüşümü ve kullanıcı konumu – Birbirlerinin cihaz adreslerinin veya fiziksel konumlarının ayrıntılarını bilmeden kişilerin birbirlerini bulmasına olanak sağlar.
- Ortam görüşmesi – Bir oturumdaki tüm katılımcıların ortak medya ve ilgili teknoloji ayrıntıları üzerinde anlaşmasını sağlayan görüşmeleri yürütür – ses, video, anında mesajlaşma, uygulama veri alışverişi vs.
- Oturum katılımcı yönetimi – Katılımcıların eklenmesini, çıkartılmasını ya da aktarılmasını yönetir.
- Oturum özellik değişiklikleri – Oturum yürümekte iken, oturumda kullanılan ortamın değişimine izin verir.