Java

Java ile Programlama – Başlangıç

Java’nın Tarihçesi ve Gelişimi

Şüphesiz JAVA şu anda dünyada en çok kullanılan programlama dillerinden birisi. Bunun birçok sebebi var. JAVA’yı bu kadar değerli ve vazgeçilmez kılan sırrın peşindeyiz. [pullquote align=”right”]”JAVA sadece trendleri takip etmekle kalmamış, aynı zamanda trendlerin oluşmasına da katkıda bulunmuştur.”  Herbelt Schildt[/pullquote]

Bir bilgisayar dili tasarlarken şunlar çok dikkatlidir;

          1- Güce karşılık kullanım kolaylığı

          2- Verimliliğe karşılık güvenlik

          3- Genişletilebilirliğe karşılık sağlamlık

İşte JAVA’nın sırrı burada. Önceki diller belli bir alana yönelerek yazılmış dillerdi. Yapısal programlama adına C dili geliştirilerek her ne kadar C++ oluşturulmuş olsa da, bazı alanlarda yetersiz kalmıştır.

Çünkü JAVA “bir kere yaz, her yerde çalıştır” mantığı üzerine inşa edilmiştir. Yani siz PC’de yazılan bir JAVA programını MAC bilgisayarlarla da çalıştırabiliyorsunuz. Bu ise taşınabilirlik açısından diğer dillerde olmayan ve JAVA’yı bütün dünyada kullanmayı kolaylaştıran bir yapı.

Üstelik JAVA’nın gelişme dönemi, internetin ortaya çıkmasıyla denk düşmüştür. Dolayısıyla JAVA ile WEB programlama da yapılabiliyor.

JAVA’nın kısa tarihi şu şekilde:

“Java, Sun Microsystems’den James Gosling tarafından geliştirilen bir programlama dilidir (Sun Microsystem’in şu anda Oracle Corporation ile bağlı ortaklığı bulunmaktadır) ve 1995 yılında Sun Microsystems’in çekirdek bileşeni olarak piyasaya sürülmüştür. Bu dil C ve C++’dan birçok sözdizim türetmesine rağmen bu türevler daha basit nesne modeli ve daha az düşük seviye olanaklar içerir. Java uygulamaları bilgisayar mimarisine bağlı olmadan herhangi bir Java Virtual Machine (JVM)’de çalışabilen tipik bytecode’dur (sınıf dosyası).

Java ilk çıktığında daha çok küçük cihazlarda kullanılmak için tasarlanmış ortak bir düzlem dili olarak düşünülmüştü. Ancak düzlem bağımsızlığı özelliği ve tek biçim kütüphane desteği C ve C++’tan çok daha üstün ve güvenli bir yazılım geliştirme ve işletme ortamı sunduğundan, hemen her yerde kullanılmaya başlanmıştır. Şu anda özellikle kurumsal alanda ve mobil cihazlarda son derece popüler olan Java özellikle J2SE 1.4 ve 5 sürümü ile masaüstü uygulamalarda da yaygınlaşmaya başlamıştır. Java’nin ilk sürümü olan Java 1.0 (1995) Java Platform 1 olarak adlandırıldı ve tasarlama amacına uygun olarak küçük boyutlu ve kısıtlı özelliklere sahipti. Daha sonra düzlemin gücü gözlendi ve tasarımında büyük değişiklikler ve eklemeler yapıldı. Bu büyük değişikliklerden dolayı geliştirilen yeni düzleme Java Platform 2 adı verildi ama sürüm numarası 2 yapılmadı, 1.2 olarak devam etti. 2004 sonbaharında çıkan Java 5, geçmiş 1.2, 1.3 ve 1.4 sürümlerinin ardından en çok gelişme ve değişikliği barındıran sürüm oldu. Java SE 7 ise (kod adı Dolphin) Sun’un üzerinde çalıştığı, Java teknolojisinin günümüz sürümüdür. 13 Kasım 2006’da Java düzlemi GPL ruhsatıyla açık kodlu hale gelmiştir.”

Görüldüğü gibi JAVA bundan 19 sene önce ortaya çıkmış bir dil. Yani daha gencecik. Bu tanımlamada görüldüğü gibi JVM ve Bytecode gibi bazı tanımlamalar var.  Bir sonraki yazımda bunları daha açık bir şekilde tanımlayacağım. [pullquote align=”left”]“Java acemilere göre bir dil değildir. Profesyonel programcı olmak isteyenler içindir.” Herbelt Schildt [/pullquote]

Bir sonraki yazıya geçmeden önce, şuna karar verelim: Neden JAVA?

JAVA dili; basit, güvenli, taşınabilir, nesne yönelimli, sağlam, çok kanallı, platform bağımsız, yorumlanan, yüksek performanslı, dağıtık ve dinamik.

Kişisel olarak şunları söylemek istiyorum:

“Ben özgür yazılım seven biriyim, dolayısıyla benim için platform bağımsızlığı çok önemli. Bunun yanı sıra JAVA’nın dil yapısı hoşuma gidiyor. Yordamsal programlamadan ziyade nesne yönelimli programlamayı seviyorum. Daha doğal, daha hayatın içinden geliyor. Üstelik hem web tabanlı hem de masaüstü programcılık mümkün. Ayrıca çok güçlü. IDE’leri oldukça başarılı. Ve son olarak Android dünyasına adım atmak için de JAVA lazım. benden 2 yaş küçük bu dil, 3 milyardan fazla cihazda çalışıyor. Daha ne isterim ki?

Evet, kararınızı verdiyseniz bir sonraki yazıya bekleriz…

Yorum Ekle

Yorum Yap