Genel

Jira

Jira, java platformu üzerinde geliştirilmiş web tabanlı, iş ,hata takip ve proje yönetim aracıdır.Yoğun olarak yazılım firmalarının kullandığı ve kullanımı her geçen gün artan , test mühendisi iş ilanlarında da aranan özelliklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Jira kullanılırken en sık duyulan terimlerden biri issue kavramıdır.Herhangi bir hata ile karşılaşıldığında jira üzerinden issue açılır.Tüm sistem issue kavramları üzerinden çalışır.Açılan issue’lar incelenip düzeltildiğinde sistem üzerinden kapatılır.Bu sırada hatanın tespit edilip daha sonra düzeltildiği raporlanmış olur.

Neden Jira kullanıyoruz öncelikle buna deyinelim.Bu noktada yapmış olduğum gözlemler sonucu çıkarmış olduğum sonuç şu. Özellikle büyük şirketlerin test departmanı çalışanları (tabi test departmanları da yeni yeni oluşmaya başladı) bir sorunla karşılaştıklarında “Yaa kardeşim ben şöyle bir sorunla sık sık karşılaşıyorum, şunun codelarına bakıp bir türlü gerekli düzenlemeyi yapmadınız” tarzında serzenişlerin önüne geçmek için biçilmiş kaftan diyebiliriz.Hata hakkında açılan issue sayesinde bu tarz muhabbetlerin önüne geçilmiş olunur. Tabiki neden jira dediğimizde çok daha önemli maddeler sayabiliriz.

Jiranın sunmuş olduğu özellikler:

  • Testi yapan kişi bir hata ile karşılaştığında issue açarken bu durumun ne derece önemli olduğunu , aciliyet sırasına göre derecelendirebilir.Açılan issue ile ilgili kimin ilgilenmesi gerektiği belirtilebilir.
  • Hata takibini ,yönetimini ve raporlamayı daha hızlı ve daha profesyönel hale getirir.Rahatça hata takibi imkanı sunduğundan dolayı çok karmaşık projelerde çözüm süreçlerinde büyük avantaj sağlar.
  • Farklı projeler açılarak alt başlıklar eklenebilir.Firmalar kendi iş akış şemalarını dilediği gibi oluşturabilir ve değiştirebilir.

Jİra kullanımında gerçekleşen workflow şeması aşağıda verilmiştir.

jira-flow 

Jira ile ilgili ayrıntılı bilgi için:

http://www.atlassian.com/software/jira/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

 

 

Yorum Yap