Merhaba arkadaşlar. Bu yazı ile Java’nın kurumsal sürümü içinde barınan teknolojilerinden biri olan EJB’lere giriş yapacağız.
EJB Nedir?
Bir kurumsal proje 3 katmandan oluşur. Bu 3 katman verilerin tutulduğu veritabanı katmanı, iş yapan metotların barındığı EJB katmanı ve önyüz katmanıdır. Bizim sunucumuzda bu katmanlar arasında iletişimi sağlar. Açılımı Enterprise Java Beans olan EJB’ler bir kurumsal uygulamadaki iş yapan sunucu metotların barındığı sunucu taraflı katmandır. EJB’ler önyüzden gelen istekleri karşılayabilir ve veritabanı ile etkileşime girebilirler. Bu durum sebebi ile EJB’lere Business Logic (İş Mantığı) denilir.
EJB kendi içinde 3’e ayrılır. Bunlar Session Beans,Entity Beans ve Message Driven Beans’dir.
Aşağıdaki resim de EJB hakkında bilgi veriyor. Bizim tarayıcımız projemizin ön yüzü ile etkileşime giriyor. Bu ön yüz Servlet, JSP ya da JSF sayfası olabilir. Daha sonra bu ön yüz de EJB ile etkileşime geçiyor. Örneğin JSF’de ön yüzdeki bir butona tıklamamız managed bean içindeki metodu, managed bean’deki metot da ejb’deki metodu tetikler. Verilerin kalıcı hale getirilmesi için de EJB veri tabanı ile ilişkiye girer.
Neye İhtiyacımız Var?
EJB kullanımı için elimizde bir adet EJB Container’a sahip uygulama sunucusu olması gerekiyor. NetBeans IDE’mizin içinde gelen Glassfish sunucusu EJB container’a sahip ve bu sunucu üzerinde EJB geliştirmeleri yapılabilir. Ayrıca Apache’nin ücretsiz sunduğu Tom EE sunucusu ve JBoss’un Wildfly sunucuları da EJB container’a sahiptir. Bu yazılar boyunca ben Glassfish sunucu ile uygulamaları yazacağım. Bu nedenle size de herhangi bir IDE ve Glassfish sunucusunu tavsiye ederim. Farklı sunucu denemelerimiz de yazılarımız arasında gerçekleşebilir. Ayrıca yazılarda EJB kodlarını JSF çatısı kullanarak yazacağım.
Bu yazı dizisi süresince yazdığım tüm yazıları bu yazıda liste olarak yazacağım arkadaşlar. Onun için zaman zaman bu yazıyı kontrol etmenizde fayda olabilir.
Gelecek yazıda Local ve Remote Interface’i işleyeceğiz arkadaşlar. Sağlıcakla kalın.