Home » Backup » Backup Configuration
WHM’de bulunan iki yedekleme ayar ekranından olan Backup Configuration ekranında sunucuda bulunan hesapların otomatik yedekleme işlemlerinin nasıl yapılacağına dair gerekli ayarları yapabilirsiniz.
Bu ekranda birçok ayar yapılabildiği için ekran görüntülerini parça parça vererek anlatacağım.
Global Settings
Backup Status (Yedekleme Durumu) : Yedeklemenin yapılabilmesi için Enable olarak seçili olması gerekmektedir. Disable olarak seçiliyse yedekleme işlemi yapılmamaktadır. Varsayılan olarak, bu özellik Enable(etkin)dir.
Backup Type (Yedekleme Türü) : Bu seçenekte yedekleri nasıl depolamak istediğiniz seçebilirsiniz.
- Compressed – Sıkıştırılmış – sıkıştırılmış formatta tüm bilgileri yedeklemek için bu seçeneğin seçili olması gerekmektedir. Yedekler sıkıştırılmış bir şekilde saklandığı için diğer seçeneklere göre daha az disk alanı kullanılır. Ama yedeklerin sıkıştırılma işlemi için daha fazla zaman gerekmektedir.
- Uncompressed – Sıkıştırılmamış – alınan yedeklerin sıkıştırılmadan klasörler ve dosyalar şeklinde saklanması için bu seçeneğin seçili olması gerekmektedir. Yedekler sıkıştırılmadan saklandığı için diğer seçeneklere göre daha fazla disk alanı kullanılır. Ama yedekler sıkıştırılmadan saklandığı için hızlıdır.
Timeout (Zaman Aşımı) : Bir yedekleme dosyası oluşturma veya geri yüklemek için saniye bazında verilen zaman limiti.
Scheduling and Retention
Backup Daily (Günlük Yedekleme) : Yedekleme işleminin haftanın hangi günlerinde gerçekleştirilmesini istiyorsanız bu alandan o günleri seçebilirsiniz. Retain ____ Daily backups alanına alınan ve saklanmasını istediğiniz günlük yedeğin sayısını 1 ile 9999 arasında sayısal bir değer girerek belirleyebilirsiniz.
Backup Weekly (Haftalık Yedekleme) : Haftalık yedekleme işleminin hangi gün gerçekleştirilmesini istiyorsanız bu alandan o günleri seçebilirsiniz. Retain ____ Weekly backups alanına alınan ve saklanmasını istediğiniz haftalık yedeğin sayısını 1 ile 9999 arasında sayısal bir değer girerek belirleyebilirsiniz.
Backup Monthly (Aylık Yedekleme) : Aylık yedekleme işleminin ayın hangi gününde gerçekleştirilmesini istiyorsanız bu iki seçenekten birini veya ikisini seçebilirsiniz. Retain ____ Monthly backups alanına alınan ve saklanmasını istediğiniz aylık yedeğin sayısını 1 ile 9999 arasında sayısal bir değer girerek belirleyebilirsiniz.
Files
Her hesabın kullanıcı dosyalarının yedeklenmesi için Backup Accounts seçeneğinin seçili olması gerekmektedir. Bu seçeneği seçtikten sonra Select Users’a tıklayarak yedeklenmesini istediğiniz hesapları manuel olarak seçebilirsiniz.
Backup Suspended Accounts (Pasif Hesapları Yedekleme) : Pasif olan yani askıya alınan hesapların yedeklenmesini istemiyorsanız Enable, yedeklenmesini istiyorsanız Disable seçeneğini seçmeniz gerekmektedir.
Backup Access Logs (Erişim Kayıtlarını Yedekleme) : Eğer sunucunun erişim günlüklerini yedeklemek istiyorsanız Enable, istemiyorsanız Disable seçeneğiniz seçmeniz gerekmektedir.
Backup Bandwitdh Data (Bant Genişliği Verilerini Yedekleme) : Eğer sunucunun bant genişliği verilerini yedeklemek istiyorsanız Enable, istemiyorsanız Disable olarak seçmeniz gerekmektedir.
Use Local DNS (Yerel DNS kullanımı ) : DNS bilgileri yedeklemek istiyorsanız Enable, istemiyorsanız Disable olarak seçmeniz gerekmektedir.
Databases
Per Account Only (Hesap Başına) : Veritabanı yedeklerinin her hesap için ayrı olarak yedeklenmesini istiyorsanız bu seçeneği seçiniz.
Entire MySQL Directory (Tüm MySQL Dizini) : Sunucudaki tüm veritabanlarının tümünün yedeğini almak için bu seçeneği seçiniz.
Per Account and Entire MySQL Directory (Hesap Başına ve Tüm MySQL Dizini) : Sunucudaki veritabanlarının yedeklerini hem hesap başına hem de tüm yedekleri almak için bu seçeneği seçiniz.
Configure Backup Directory
Default Backup Directory (Varsayılan Yedek Dizini) : Bu alana bir dizin adı yazmanız gerekmektedir. Yazmış olduğunuz ada göre bir dizin oluşur ve yedekler bu dizin içerisinde saklanır. Genellikle /backup dizini kullanılmaktadır.
[…] Backup Configuration (Yedekleme Yapılandırması) […]
[…] Backup Configuration (Yedekleme Yapılandırması) […]
[…] gibi eskiden kullanılan bir yapılandırma ekranıdır. Aynı yapılandırmayı Backup Configuration (Yedekleme Yapılandırması) ekranından da […]
Hocam yedekler alınırken yedek aldığında eski yedeği siliyormu ? yoksa birikiyormu ?