Bu bölümde işe yarayacak diğer birkaç püf noktasını daha öğrenmeye devam edeceğiz.
WordPress Püf Noktaları
1- Blog / Site Adresinizi Özelleştirin
WordPress kurulumunu yaptıktan sonra Ayarlar ekranında göreceğiniz iki adet URL bilgisi vardır. Bunlardan biri WordPress URL diğeri ise Site URL’dir. WordPress URL bilgisi ziyaretçilerinizin tarayıcı üzerinden hangi adres ile sitenizi görüntüleyeceklerini; Site URL ise WordPress dosyalarınızın bulunduğu (ya da blogunuzun) dizine işaret eder.
Veritabanı taşıması yaptığınızda ya da multisite yapılandırmanız varsa bunu veritabanınızda bulunan _options tablosundan düzenleyebilirsiniz. Dilerseniz aşağıdaki değişken-değer çifti ile wp_config.php üzerinde de bu bilgileri düzenleyebilirsiniz.
[syntax type=”php”]define(‘WP_HOME’, ‘https://kod5.org’);
define(‘WP_SITEURL’, ‘https://kod5.org’);
2- Dosya İzinlerini Ezin!
Hosting üzerinde çalıştığınızda size verilen kullanıcının dosya ve dizin izinleri ile sahiplikleri bellidir. Genellikle bunu değiştirmeye ihtiyaç duymazsınız ama WordPress üzerinde bu izinleri ezebilirsiniz.
[syntax type=”php”]define(‘FS_CHMOD_FILE’, 0755);
define(‘FS_CHMOD_DIR’, 0644);
3- Yazı Revizyonları/Sürümleri
İçeriklerinizi girerken bir şey dikkatinizi çekti mi? Yazıyı yazdığınız alanın hemen altında şuna benzer bir ifade ile karşılaşmış olmalısınız;
[blockquote source=”WordPress Püf Noktaları”]Taslak kaydedildi 05:43:32. En son kullanıcı tarafından 29 ekim 2014 saat 17:50 iken düzenlendi[/blockquote]WordPress’in sevilen en önemli özelliklerinden birisi de yazıları sürüm sürüm kaydetmesi ve bu sayede herhangi bir veri kaybı olması halinde geri dönüşü kolaylaştırmasıdır. Otomatik kaydetme aracını zamanlayabilmek için aşağıdaki ayarı kullanabilirsiniz;
[syntax type=”php”]define(‘AUTOSAVE_INTERVAL’, 180); // saniye bazında
[/syntax]Elbette bu kolaylık günü gelir başınıza dert açabilir. Örneğin veritabanınızın ilgili tablosu (_posts) şişmiş olabilir ve alan problemi yaşatabilir. Bunun yanı sıra SQL sorgu performansınız da olumsuz anlamda etkilenebilir. Ayar dosyasında yapacağınız bir iki değişiklik ile dilerseniz yazı sürümleme özelliğini kısıtlayabilir ya da tamamen pasif hale getirebilirsiniz.
[syntax type=”php”]define(‘WP_POST_REVISIONS’, 5);
// Bir yazı için en fazla 5 adet sürüm tutulacaktır.
define(‘WP_POST_REVISIONS’, false);
// Yazı sürümleme özelliği pasif hale gelecektir.
4- Belediye Çalışıyor! – WordPress Çöp Toplayıcı Hizmeti
WordPress sisteminde (2.9 sürümü ve üzeri) “silme” işlemi, işletim sistemlerindeki gibidir yani, sildiğiniz içerik öğesi önce çöp kutusuna gönderilir ve 30 gün sonra da (varsayılan olarak bu şekilde ayarlanmıştır) bunlar silinir. Bu süreyi ufak bir kod yardımı ile değiştirebilir ya da etkisiz hale getirebiliriz.
[syntax type=”php”]define(‘EMPTY_TRASH_DAYS’, 7 );
//Sayısal olarak gün sayısını belirtiyoruz.
define(‘EMPTY_TRASH_DAYS’, 0 );
//Bu değer sonunda öğenin tamamen silineceğini unutmayınız.
5- Otomatik Veritabanı Optimizasyonu
Veritabanı tablolarınız üzerinde zamanla birçok işlem yapılır ve tablolara bakım yapılması gerekir. MySQL sunucusuna bağlanıp bunu bir tek tuşla halledebilirsiniz ya da ilgili veritabanı için WordPress’iniz bu işlemi kolaylaştırabilir. Ayar dosyasına aşağıdaki satırı ekledikten sonra siteadresiniz.com/wp-admin/maint/repair.php adresini ziyaret edin ve işlemi gerçekleştirin.
[syntax type=”php”]define(‘WP_ALLOW_REPAIR’, true);
[/syntax]İşleminiz bittikten sonra bu ayarı iptal etmeniz, güvenlik açısından faydalı olacaktır.
6- RAM Yetmiyorsa?
Kimi zaman olur ki örneğin; bir eklenti kurduğunuzda ya da güncellediğinizde “Allow allocated memory size..” gibi devam ede gelen uyarı mesajı ile karşı karşıya gelebilirsiniz. PHP bazında RAM arttırarak bu sorunu aşabilirsiniz, bunun için yine ayar dosyasına aşağıdaki satırı ekleyebilir ve değerini düzenleyebilirsiniz.
[syntax type=”php”]define(‘WP_MEMORY_LIMIT’, ’64M’);
[/syntax]Unutmayın; bu özelliğin hosting kaynaklı düzenlemelerden dolayı çalışmaması da muhtemeldir.
7- Ayar (wp_config.php) Dosyasını Nasıl Koruyalım?
Hostinginize (yani sitenize özel) ayarlar .htaccess isimli dosya ile sağlanabilir ve WordPress’de (bazı eklentiler de) çeşitli işlemler için bu dosyayı kullanırlar. Yine bu dosyayı kullanarak, ilk bölümde de bahsettiğim gibi bizim en değerli dosyamız olan wp_config.php dosyasına erişimi kısıtlayarak koruyabiliriz. Bu basit işlem için .htaccess içeriğine aşağıdaki satırları ekleyebilirsiniz;
[syntax type=”php”]# wp-config.php dosyasını koru
<Files wp-config.php>
order allow,deny
deny from all
</Files>
Bölüm Sonu
Böylelikle, WordPress sitemizi işletirken gerektiğinde kullanabileceğimiz önemli püf noktalarını öğrenmiş olduk. Serinin bir sonraki yazılarında tema, eklenti, sidebar ve bileşen yapılarını tanıyarak ileri seviyeye yelken açmış olacağız.
Ne demişler;
Kod Şiirdir / Code is Poetry
Serinin diğer yazılarını okuyun:
Başlangıç
Orta
[/well]
Teşekkürler çok yararlı bilgiler.
[…] WordPress Püf Noktaları – Bölüm 2 […]