Merhabalar,
Önceki yazımda, düne kadar Raspberry Pi modellerinden en küçüğu olan Raspberry Pi Model A+’dan bahsetmiştim. Bugün Raspberry Pi’ın yeni modeli olan Zero duyuruldu, piyasaya sürüldü ve hatta MagPi dergisinin yanında ücretsiz olarak hediye veriliyor. Ne yazıkki an itibariyle stoklar tükenmiş durumda. Fiyatı ise 5$(Amerikan Doları)’dır.
Fiyatı düşürmek adına GPIO pinleri için kullanılan kafaların kart üzerinde yer almaması, kullanılan MicroUSB portu ve mini-HDMI portlarını kullanabilmek için gerekli dönüştürücüler ek bir takım masrafları yanında getirmektedir. Bu ek masraflar yaklaşık kartın kendisi kadar olabilmektedir. Dolayısıyla ürünün efektif aslında 10$ civarında olacaktır. Şuandaki tahminim Türkiye’de sadece kartın 25₺-30₺, bahsi geçen ek masraflarla birlikte 50₺-60₺ arasında bir fiyata satılacağı yönünde(Klavye, fare, monitor gibi kalemler bu hesaba dahil değildir).
Yeni model çok daha küçük olup, kapasite olarak Model A+’dan %40 daha hızlı olduğu söyleniyor. Model A+ ile aynı çip’e sahip olmasına rağmen yapılan optimizasyonlarla işlemci frekansı 700MHz’den 1GHz’e yükseltilmiştir.
Bu model boyut ve fiyat itibariyle bir devrim niteliğindedir. Boyutu itibariyle birçok yerde kullanılabilecektir. Fiyatı ise kullanımını oldukça makul hale getirmektedir. Önümüzdeki günlerde birçok mobil projede bu modeli başrolde göreceğiz.