Merhaba arkadaşlar. JPA’ya Giriş yazımızda NetBeans ortamında kurulumu öğrenmiştik. Şimdi Eclipse ortamında kurulumun nasıl olduğunu öğrenceğiz. Ben Eclipse’in Java EE geliştiricileri için olan sürümünü kullanacağım fakat bildiğim kadarı standart sürümde de JPA desteği mevcut.
İlk olarak File->New yolundan JPA Project’i seçelim.
Ardından gelen ekrandan Proje İsmini,Target Runtime’ı ve JPA Version’u seçip Next butonuna tıklayalım.
Ardında gelen ekranı Next deyip geçelim. Bir sonraki ekranda Platform kısmından EclipseLink seçelim ve Connection kısmında Add Connection diyelim. Ardından gelen ekrandam MySql seçelim ve Next butonuna tıklayalım.
Bir sonraki ekranda sürücü seçilmesi istenecek. Bu ekranda işlem yapmadan önce buradan MySql’in JDBC sürücüsünü indiriyoruz ve klasöre çıkartıyoruz. Ardından üçgen işaretinin yanındaki + işaretine tıklayoruz ve oradan bir MySql sürücüsü seçeiyoruz. Ben 5.1 sürümünü seçiyorum.
Ardından JAR List kısmına tıklayoruz. Orada öncelikle Clear All diyoruz ve ardından Add Jar/Zip diyerek klasöre çıkarttığımız dosyadan jar dosyasını seçiyoruz. OK butonuna tıklıyoruz.
Ardından gelen ekranda veri tabanına ait bilgiler isteniyor. Onları gerektiği gibi dolduruyoruz ve Test Connection butonuna tıklıyoruz. Eğer başarılı sonuçlanırsa Ping Succeeded yazısı bizi karşılayacak. Akabinde Next butonuna tıklayalım ve gelen bir sonraki ekranda da Finish butonuna tıklayalım.
Şimdi JPA projesi oluşturma ekranına geri geldik. User Library Kısmından download işaretine tıklayalım.Bizim için uygun durumdaki dosyalar listelenecek. En son sürümü seçip Next butonuna tıklayalım.
Gelen bir sonraki ekranda şartları kabul ettiğimize dair tik işaretini koyalım ve Finish butonuna tıklayalım. Dosya bizim için indirilecek. Dosya indirildikten sonra Finish butonuna tıklayalım.
Proje açıldıktan sonra Persistence.xml dosyasına çift tıklayoruz ve alt kısımdan Connection kısmını seçiyoruz. Gelen ekrandan Populate from connection kısmına tıklıyoruz. Şimdi gelen ekrandan projeyi oluştururken kurduğumuz veri tabanı bağlantısını seçiyoruz ve OK butonuna tıklıyoruz..
Ctrl+s ( Cmd+s) ile kayıt yaptıkran sonra Source kısmından kaynak koda baktığımızda bu değerlerin işlenmiş olduğunu görüyoruz.
Şimdi veri tabanındaki tablomuzu projemize haritalayalım. Projeye sağ tıklıyoruz, New bölümünden JPA Entities From Tables’ı seçiyoruz.
Veri tabanındaki tablomuzu ya da tablolarımızı seçip Next butonuna tıklıyoruz.
Sonraki gelen iki ekranı Next deyip geçiyoruz ve en son Finish diyerek işlemi tamamlıyoruz. Aşağıdaki resimde göreceğiniz gibi kisiler tablomuza karsılık Kisiler.java sınıfımız oluştu.
Eclipse ortamında da hazırlık ve kurulum bu şekilde arkadaşlar. Gelecek yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.
Cok guzel bir yazi emeginize saglik
Çok teşekkürler. 🙂