Scrum takımlarındaki rolleri anlattığım 3. yazımda, Geliştirme Takımından(Development Team) bahsedeceğim.
Product Owner ve Scrum Master ile alakalı yazılarıma ulaşmak isterseniz, aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.
Detaylara girmeden önce hızlı bir tekrar için scrum sürecini anlatıığım aşağıdaki resmi incelemenizi tavsiye ederim.
İlk olarak en temel sorudan başlayalım. Scrum metodolojisinde bir geliştirme takımında “kaç kişi” olabilir ?. Sorunun cevabı ise gayet basit, 5 ila 9 kişi arasında olabilir. Bugüne kadar edinilen ortak tecrübelerin ışığında bu sayı ideal olarak 7(artı eksi 2) şeklinde belirtilmektedir.
Takım içerisindeki kişiler de yeteneklerine göre belirlenmektedir. Yapılan projedeki ihtiyaçlara göre Yazılım Mühendisleri, Programcılar, Analistler, Kalite Kontrol Uzmanları(QA), Mimarlar, Görsel Tasarımcılar, Test Uzmanları… şeklinde sıralanabilir ve değişiklik gösterebilir.
Peki scrum takımları nasıl çalışır? Özel sektörde gördüğüm ve edindiğim tecrübeler ışığında scrum takımlarının bir arada aynı lokasyonda hatta aynı odada çalışmaları maksimum verim elde etmek adına gerekli olduğunu düşünüyorum. Zaten bu konudaki genel kanı da bu yönde… Önceki yazılarımda sürekli olarak üstüne bastığım “iletişim” konusu için bu birliktelik artı değer katacak bir unsur. Günlük scrum toplantılarını yaparken, iş üzerinde çalışırken anlık olarak etkileşim içinde olunabilir.
Bu arada, taskların takibi için boş bir duvar ve bol bol post-it edinmenizi tavsiye ederim 🙂