Merhaba arkadaşlar. 25 yazı ile bir temel oluşturduğumuz JSF derslerinin ardından şimdide JSF’in bir bilşeni olan PrimeFaces hakkında yazılara başlıyoruz. Elbette ki JSF yazıları 25 yazı ile bitmedi. Yeni şeyler öğrendikçe, yazdıkça bunları sizlerle paylaşacağım.
PrimeFaces Nedir?
PrimaFaces zengin bileşen kütüphanesine sahip olan, Ajax temelli oluşturulmuş, bir jar dosyası ile işinizi görebileceğiniz, mobil web uygulaması geliştirmek için Mobil UI Kiti’ne sahip olan, sizi HTML, Javascript, CSS ile uğraşmaktan kurtarmayı amaçlayan, açık kaynak kodlu bir JSF bileşenidir.
PrimaFaces’ı Nasıl Kullanacağız?
Bu yazılarımı IntelliJ Idea kullanarak yazacağım ama PrimeFaces’ı nasıl kullanacağınızı NetBeans için de göstereceğim.
NetBeans’ta PrimeFaces Kullanmak
NetBeans’ta her zamanki gibi web projenizi oluşturup Java Server Faces’ı framework olarak seçtiğiniz ekranda Components alanından PrimeFaces’ı işaretliyerek PrimeFaces’ı hiç uğraşmadan kullanmaya başlıyabilirsiniz. PrimeFaces’ı seçtiğinizde bir uyarı gelebilir. Biraz bekleyin IDE kendisi o uyarıyı çözecektir.
Bitir(Finish) butonuna tıkladıktan sonra PrimaFaces projemiz için hazır hale gelmiş oluyor.
IntelliJ Idea’da JSF&PrimeFaces Kullanmak
IntelliJ Idea yakın zamanda öğrenci ve öğretmenlere ücretsiz hale getirildi. Ben de hali hazırda ücretsiz sürüm olan EAP sürümünü kullanmaktayım. Buraya tıklayarak bilgisayarınıza uygun IntelliJ Idea 14’ü indirip, kurabilirsiniz. Kurulumdan sonra File kısmından New Project‘e tıklayın karşınıza gelen ekranı aşağıdaki gibi düzenleyin.
Project SDK kısmına bilgisayarınızda kurulu olan JDK’yı verin. Application Server’a kurulu olan serverınızı verin. NetBeans kurulu ise onunla birlikte kurulan GlassFish ya da Tomcat‘i göstermeniz yeterli olur. PrimeFaces’ı işaretledikten buradan Community Downloads kısmında PrimeFaces 5.0.jar‘ı indirin ve resimdeki alt kısımdan Use Library seçeneğini işaretleyin, indirdiğiniz PrimeFaces jarını verin, Next butonuna tıklayın. Sonraki ekranda proje ismini soracak. Projenize bir isim verip Finish butonuna tıklayın. Projeniz oluştuktan sonra External Libraries kısmındaki PrimeFaces’a sağ tıklayın ve Open Library Settings deyin. Ardından buraya tıklayıp Community Downloads kısmından primefaces-5.0-sources.jar’ı indirin. Libraries ekranında +’ya tıklayın ve bu jar dosyasını ekleyin. Sonuç şu şekilde olacak:
Bu aşamadan sonra JSF&PrimeFaces kodlamaya hazırız. Gelecek yazıda PrimeFaces kodlamaya başlayacağız. PrimeFaces derslerinin tamamına sıralı olarak aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz arkadaşlar. Sağlıcakla kalın.
Ders 1– Otomatik Tamamlama (AutoComplete) ve InputTextArea Bileşeni
Ders 2-BooleanButton Kullanımı
Ders 3-BooleanCheckBox Kullanımı
Ders 5-Farklı Dillerdeki Takvimler
Ders 6-SelectCheckboxMenu Kullanımı ve @PostConstruct Anotasyonu
Ders 9-ListBox ve ManyButton Kullanımı
Ders 10-Temalar Nasıl Kullanılır?
Ders 11-ManyMenu ve ManyCheckBox Kullanımı
Ders 12-MultiSelectListBox Nasıl Kullanılır?
Ders 13-OneButton ve OneRadio Kullanımı
Ders 15-Spinner Hakkındaki 2 Sorunun Çözümü
Ders 20-Keyboard Bileşenini Özelleştirme
Ders 21-Oylama(Rating) Bileşeninin Kullanımı
Ders 23-Input Bileşenleri Ve HiberNate İle Örnek Uygulama
Ders 24-Button&CommandButton Kullanımı
Ders 25-Link&CommandLink Kullanımı
Proje-Hastane Randevu Alama Otomasyon Projesi
Ders 30-DataScroller Kullanımı
Ders 32-Diagram ve PickList Kullanımı
Ders 34-DataExporter And MindMap Bileşenleri